In een dag een boek over duurzaam innoveren

cover-benermorgennogRampen en recessies zijn vaak ook een keerpunt voor ingrijpende vernieuwingen.
De watersnoodramp in Zeeland heeft geleid tot de deltawerken, waarmee Nederland wereldberoemd is geworden.

De huidige recessie grijpt Syntens als innovatienetwerk voor ondernemers aan om te komen tot vernieuwingen die de komende decennia de Nederlandse economie een nieuwe impuls kunnen bezorgen. Speerpunt is daarbij het bevorderen van een duurzame samenleving. Minder milieu-uitstoot (hergebruik van reststoffen) en energiebesparingen leiden bovendien tot een sterkere en onderscheidende concurrentiepositie. Syntens heeft daarbij ook oog voor het economisch voordeel voor het MKB, want alleen dan is er sprake van een succesvolle innovatie.

In Venlo kregen ondernemers, ondersteund door Syntens, deze week de mogelijkheid hun businesscase voor duurzaamheid te presenteren aan de beleidsmakers van de provincies Zeeland, Brabant en Limburg en de regionale ontwikkelingsmaatschappijen.

Dat varieerde van een tarbotkwekerij die meer leefcomfort biedt aan vissen en vervolgens merkt dat er minder voedsel nodig is en de energiebehoefte met 20 procent afneemt, terwijl de opbrengst van de tarbots toeneemt… Tot een transport- en containerbedrijf Wielemaker die lichtere vrachtwagens heeft laten ontwerpen en zijn auto’s zelden of nooit leeg laat terugrijden.

Mewa Plastics laat de cd industrie tegenwoordig niet meer betalen voor zijn afval. Het bedrijf uit Schijndel neemt het afval tegen betaling in ontvangst en verwerkt het daarna ondermeer tot miljoenen waxinelichtjes die te zien zijn in de Notredame en in menig basiliek in Italië. Directeur Paul Costongs van Mewa Plastics, ooit vestigingsmanager van Holland Casino, legt uit waarom hij leeft van en voor duurzaamheid en letterlijk het licht heeft gezien.

De dag zelf werd gehouden bij Océ in Venlo dat voortdurend investeert in duurzame innovaties. De multinational presenteerde onder meer een nieuwe printer die werkt zonder uitstoot van ozon, geur of fijn stof. Zelfs de verpakking van de toner wordt hergebruikt door dezelfde printer. Gedeputeerde Thoon Essed (Brabant) ziet voor de overheid duidelijk een rol als aanjager om duurzaamheid te stimuleren.

Alle cases zijn na te lezen in het digitale boek dat nog dezelfde dag is geproduceerd in Venlo. Het boek van Murk Peutz (regiodirecteur Syntens) is gratis te downloaden via www.syntens.nl/benermorgennog.
Murk Peutz vat graag nog enkele leermomenten samen van de dag.