Meelezers gevraagd; wat LED je?

wat-led-jeIn een adem heb ik het boek “Wat LED je?” van Ruud Koornstra dit weekeinde uitgelezen. Ruud is een van mijn helden. Ik sprak hem vrijdag weer langdurig over een nieuw initiatief dat we dit jaar samen gaan uitwerken.
Ruud durft oprecht zijn kennis en netwerken te delen en zijn passie voor duurzame innovatie is niet te stuiten. En dat maakt hem het levende bewijs van een open innovator.
Ruud Koornsta is met zijn onderneming Tendris ook het mooiste en beste bewijs dat echte baanbrekende vernieuwingen niet worden gerealiseerd door multinationals die vooral uit zijn op het in stand houden van bestaande markten en posities, maar in het MKB.
Tendris mag zich (tijdelijk) mondiaal marktleider noemen op het gebied van ledverlichting. Tot enkele jaren geleden werd hij nota bene beschimpt om zijn vinding, maar inmiddels zet zelfs Philips al zijn troeven in om de spaarlamp te laten vervangen door led. Met dank aan Koornsta.
Met zijn boek hoopt Ruud ook andere ondernemers te inspireren door te gaan met het verwezenlijken van hun dromen. Het bijzondere aan hem is dat hij duurzaamheid ook in een ander licht plaatst. Als je dat ook wil inzien, dan snap je het.
Om een duurzame promotie van zijn boek te verzorgen, wil ik het boek graag zo vaak mogelijk uitlenen aan anderen zodat er nog meer adepten voor Ruud Koornstra bijkomen. Wie wil het boek lezen en een korte reactie geven? Ik stuur het boek je graag toe met het verzoek het ook in een dag (mag ook een week zijn) uit te lezen en daarna weer door te geven. Vanaf volgende week is het boek overigens ook verkrijkgbaar in alle vestigingen van Albert Hein. Een herdruk is inmiddels al aangekondigd.
Omdat boeken niet in de kast moeten staan, maar gelezen moeten worden, bied ik mijn boek graag aan voor hergebruik. Wat led je om hierop te reageren?

5 reacties op “Meelezers gevraagd; wat LED je?

 1. Hoi herman,
  zojuist de laatste bladzijde dichtgeslagen. SUPER! ik hou van zijn manier van denken. Ook voor mij soms weer een eyeopener dat het allemaal zo simpel kan zijn maar nog lang niet iedereen er “klaar”voor is. Het boek gaat vanavond op de bus naar de nieuwe lezer.
  gr. ariadne

 2. Ik heb het boek gelezen en hierbij mijn commentaar.

  De sterke punten uit dit boek zijn wat mij betreft de volgende delen:
  De wereld beter maken. dit is in feite Ruuds persoonlijke zoektocht naar de invulling van zijn droom.
  De weeffout. Welke fouten zitten er in onze systemen. Heel herkenbaar. Dit thema komt later weer terug in “stop de kruipruimte”.
  De 7-D’s. doe wat, wees niet bang om fouten te maken.
  Ik schrijf dit omdat ik in een vergelijkbaar proces zit van oriënteren om een bijdrage te leveren aan duurzaamheid. In die zin was dit boek erg inspirerend.

  Wat minder sterk vind ik de vele passages over weerstanden die hij ontmoet heeft (Shell, Delta, Gasunie, Philips). Amerikanen zijn dol op complot theorieën; ik niet. De emotie druipt er hier en daar vanaf. Had wel wat compacter en meer beschouwend of adviserend gekund.

 3. Hoi Herman,

  Ik vond het boek inspirerend. Ik kijk dan wel even verder dan de ledlamp op zich. De LED lamp is een revolutionaire ontwikkeling dat staat vast. De kans van slagen hangt echter af van het geloof erin van de afnemer. Ruud is er in geslaagd deze lamp in een keer populair te maken. Niet alleen omdat hij “groen”is maar ook omdat Ruud de klappen van de (media) marketing kent en zelf geen schroom heeft.
  Dat intrigeert mij het meest. Zoals je wellicht weet ben ik momenteel bezig met een Masterclass business development. Hierin is een van de facetten Leiderschap. Een leider gelooft in zijn strategie (produkt) etc. Hij neemt anderen mee in zijn bezielende tocht naar acceptatie. Deze weg kent vaak in het begin veel mensen die er niet in geloven. Daar ligt nog niet het grootste gevaar. Dat komt pas als mensen zien dat het zo gek nog niet is. Daar volgt de weerstand en het knappe is dat hij producten, diensten etc door deze fase heen kan trekken.
  Groet
  Peter Dingemans

 4. Hallo Herman,

  Een tijdje geleden heb ik Ruud ontmoet en heb ik zijn lezing gehoord.
  Prachtig, wat een innovatie en wat een machtig mooie verhalen.
  Het boek las ik dan ook snel uit en ben wederom weer enthousiast.
  Iedere ochtend als ik mijn tanden poets moet ik even aan Ruud en zijn dochter denken. Ik poets dus nooit meer met stromend water. Ben geregeld allerlei lichten aan het uit doen en probeer mijn dochter uit te leggen dat je ook sneller dan 20 minuten kan douchen.
  Kortom….. Ga zo door, hoe meer mensen bewust gemaakt worden hoe beter.

 5. Hoi Karin,
  Wat leuk en herkenbaar deze reactie van jou. Precies de reden dat ik waar mogelijk zijn geloof ook graag verder verspreid.
  Groeten
  Herman

Reacties zijn gesloten.