Tien geboden van het Kabinet van Vernieuwing

eh1_8611Een week na de MKB Innovatie Top 100 ben ik nog wat overdonderd door de impact en reacties op de lustrumviering:

Verschillende provincies organiseren afterparty’s voor ondernemers die in de Top 100 zijn geëindigd, Google vermeldt al meer dan 22.000 hits op de zoekfunctie MKB Innovatie Top 100 en vele tientallen media-uitgaven, zowel landelijk, regionaal als vakpers, hebben uitvoerig bericht over de innovaties. Zelfs de Zwitserse tv zag er aanleiding in om er een uitgebreid item van te maken. Maar jaarlijks ontvangen we ook steeds meer reacties van ondernemers die erg teleurgesteld zijn omdat ze niet in de top 100 zijn geëindigd…

De evaluatie onder de honderden bezoekers maakte duidelijk dat de leden van het Kabinet van Vernieuwing de meeste impact hadden. Zij waren met hun lezingen, workshops en interviews een ware inspiratiebron voor de ondernemers. De zomer wordt benut om alle verhalen te redigeren zodat we na het reces dit materiaal verder kunnen verspreiden via digitale workshops.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) heeft inmiddels de tien geboden van het Kabinet van Vernieuwing in ontvangst genomen, evenals het elfde en laatste gebod van het virtuele departement Ministerie van Innovatie. Bijna 500 ondernemers hebben een waslijst van suggesties ingediend. De Jager vertelde vooral gecharmeerd te zijn van het fiscale voorstel jonge medewerkers in het MKB te stimuleren een dagdeel per week via netwerken innovatieve kennis te laten vergaren.

Zodra de politieke storm rond de verkiezingen deze maand wat is geluwd zal weer contact worden opgenomen met De Jager om hier verder over te praten. Krijg dus zeker nog een vervolg.

Op verzoek hierbij in elk geval de tien geboden van het Kabinet van Vernieuwing, zoals gepresenteerd door groene premier Ruud Koornstra:
1.Voorkom verspilling van energie en grondstoffen
2.Beloon als overheid duurzame innovatie en het gebruik er van
3.Benut menselijk talent beter
4.Investeer in gezond blijven in plaats van in beter worden
5.Deel oplossingen voor een betere wereld in plaats van ze te beschermen
6.Overheid start de “Oranje Bank” (De nationale ontwikkings betaal- en leenbank)
7.Media staat in dienst van volledige transparantie
8.Onderscheid multinationals van MKB (geef MKB experimenteerzone en bestel als overheid met lef 60 miljard per jaar bij het MKB)
9.Zoek naar evenwicht (man/vrouw, loon/prestatie, eerlijke ruil, bonus cultuur)
10.Herintroduceer rentmeesterschap door nieuwe waarden en businessmodellen te faciliteren

Via twitter.com/vernieuwers zijn enkele leden van het kabinet alvast bereikbaar voor ondernemers.