Op expeditie met De Groene Groep

20140618_153151Deze maand ben ik een dag op expeditie geweest met ondernemer Martien de Groene van De Groene Groep.
“Expeditie” is een initiatief van de Big Improvement Day, een dag dat beslissers op de derde dinsdag van januari bij elkaar komen met als doel kennis over te dragen of anderen te inspireren.

Door een dag in elkaar te investeren hebben Martien en ik elkaar op allerlei manieren beter leren kennen. En dat schept een band om in de toekomst ook samen wat te doen en de opgedane kennis toe te passen.
Maar ik ben vooral onder de indruk gekomen van de wereld van het commerciële vastgoed waarin De Groene Groep uit Rotterdam een voorname rol speelt met de exploitatie van kantoren, logistieke centra, woonmalls (onder andere Emmen, Assen en Drachten) en winkels over heel Nederland.

Glorietijden vastgoed
Met zijn eerste onderneming Maasstede en later met De Groene Groep beleefde Martien de glorietijden van de makelaardij en vastgoedontwikkeling. In 2008 maakte hij ook de diepe val van deze sector mee. In een klap stonden alle objecten onder water en regende het faillissementen.

En ook dan is er maar een remedie om te overleven: innoveren! Waar vroeger huurcontracten van 10 tot 15 jaar gebruikelijk waren, sluit De Groene Groep tegenwoordig flexibele huurcontracten af. Soms voor maar enkele maanden. Zekerheden bestaan niet meer. Toch boert de Groene Groep heel goed. In een van zijn Office TOday vestigingen legt Martien uit hoe hij succesvol kan blijven in weerwil van de negatieve ontwikkelingen in de vastgoedsector.

Een van zijn prestigieuze objecten, het voormalige Mercedes-Benz kantoor aan de A2 in Utrecht heeft hij aangepast aan de trends van deze tijd. Tal van ZZP-ers, maar ook kleine ondernemingen huren daar ruimte en maken gebruik van de centrale diensten (horeca, receptie, vergaderruimte, relaxplekken). Het Office TOday pand ziet er van binnen en buiten ook straks en eigentijds uit.

96% bezetting hotel
20140618_144923Een andere metamorfose die Martien mij laat zien is de herinrichting van het voormalige ING kantoor in Sloterdijk (15.000m2!!). Het pand was niet meer te verhuren, maar is nu een hotel geworden met een bezettingsgraad van 96% van voornamelijk jongeren. Scholieren zitten in 10 minuten op Schiphol, of in het centrum van de stad. Ze kunnen er zelfs 6 persoonskamers boeken, maar ook zelf eten bereiden in de gastenkeuken. Mede met steun van De Groene Groep wordt het vroeger desolaat ogende kantorenpark in Sloterdijk omgekat tot een leefomgeving met parkjes en horecavoorzieningen.

Sinds vorig jaar heeft Martin de Groene Allfixed geïntroduceerd voor zijn honderden huurders. De gebruikelijke vergoeding per m2 voor de huur is weliswaar verhoogd, maar de huurders hebben geen omkijken meer naar de kosten van gas, water en electriciteit.

Vergroening
Met een knipoog naar zijn eigen naam en die van zijn onderneming zegt Martien de Groene daarmee een belangrijke bijdrage te leveren aan de verduurzaming van zijn portefeuille. ,,Het mes snijdt aan twee kanten. De huurder is goedkoper uit en heeft geen sores meer en wij besparen op alle mogelijke manieren. We zorgen voor weekend schakelaars, deurdrangers waardoor minder warmte verloren gaat, bewegingssensoren zodat alleen licht aan gaat waar dat is gewenst enzovoort. Ook rijdt er een mister Allfixed door het hele land die ongevraagd om de twee maanden langs komt voor kleine reparaties. En passant vervangt hij dan ook wat lampen voor led verlichting. Het voordeel is dat we bij huurverlenging niet alleen praten over de prijs, maar vooral hoe de services kan worden uitgebreid.’’

Allfixed zoekt energiemanager
Allfixed zoekt inmiddels een energiemanager; een vak dat nog niet bestaat, maar waar nu al behoefte aan is. Martien en ik spreken af hoe we dit concept nog verder kunnen uitdragen, want dit is echt een gat in de markt.

Fascinerend is ook hoe twee mannen die elkaar nog nooit hebben gezien in enkele uren een band met elkaar kunnen opbouwen door met een ‘open agenda’ kennis met elkaar te maken. Martien de Groene vertelt mij ook met enige schroom waarom hij zo stralend en relaxed door het leven stapt. Hij weigert weken van 60 uur te maken, ‘want dan organiseer ik mijn werk niet goed en ik wil soms ook een dag niets kunnen doen.’

Ook bespreken we onze huiselijke omstandigheden. Martien de Groene leeft in luxe (en dat is een understatement) en we bespreken of dit ook de norm wordt van zijn studerende kinderen. Zijn reactie zet mij tot nadenken…
,,Mijn vader voorspelde in de jaren zestig dat ik het nooit zo goed zou krijgen als hij. En ook nu weer vragen mensen zich af of onze kinderen het later ook zo goed krijgen als wij. Ik ben overtuigd van wel. Weliswaar niet in termen van materiele rijkdom, maar wel in geestelijke zin. En dat is nog veel meer waard.’’

Martien, maar ook Winkelman Van Hessen als organisator van Big Improvement Day bedankt voor deze mooie expeditie. Ik ben geestelijk weer rijker geworden ☺!

In onderstaand filmpje vertelt Martien de Groene wat over zijn Office Today: