Politieke innovatie in Brussel

1438723796_87aab70b50_o4Een van de opdrachten binnen Syntens is grensverleggend denken en werken. Onlangs beklaagde Toine Manders, vorig jaar uitgeroepen tot de meest invloedrijke Europarlementariër voor de interne markt en consumentenbelangen, zich er over dat de politiek zich niet of nauwelijks vernieuwt. De liberaal ziet met lede ogen toe dat nog maar een op de drie stemgerechtigden zijn stem uitbrengt voor de Europese verkiezingen.
Volgens Manders moet er radicaal wat veranderen om te voorkomen dat de stemmer op 4 juni van dit jaar andermaal het stemlokaal mijdt.
Tijdens de Dutch Design Week daagde hij als jurylid Syntens uit daarover mee te denken. En die handschoen pakte ik als innovatiepromotor graag op met mijn collega Detlef La Grand. In enkele dagen meldden tientallen ondernemers, variërend van een kunstenaar tot grafisch vormgever en van productontwikkelaar tot interieurinrichter, zich aan voor een werkconferentie in het Europees parlement in Brussel.
In ruil voor een brainstormsessie (idee-ontwikkeling) over het aantrekkelijker maken van de Europese politiek kregen de ondernemers, veelal met een Design Academyachtergrond, een workshop over Intellectueel eigendom en een rondleiding door het parlement.
In amper twee uur werd Manders bestookt met suggesties, die de volgende dag de Pers haalden en het Radio 1 journaal. Maar ook een andere hoge school meldde zich met de vraag of de studenten mogen nadenken over dit dilemma. De gemeente Deventer zinspeelt zelfs met de gedachte concreet plannen te smeden om Europa dichter bij de burger te brengen, met het oog op de verkiezingen op 4 juni a.s. Dit grensverleggende experiment krijgt dus nog een vervolg!
Wat heb ik van deze werkconferentie geleerd:
1. Innoveren is vernieuwen; probeer dus ook steeds grenzen te verleggen. Dat lukt niet altijd, maar het kan soms ook tot unieke nieuwe ideeën leiden.
2. Formuleer vooraf heldere doelstellingen bij brainstormsessie (idee ontwikkeling) en stel geen grenzen aan wat gezegd mag of moet worden, maar probeer uiteindelijk tot haalbare suggesties te komen.
3. De politiek denkt vaak klein (bekrompen) en moet meer luisteren naar wat de kiezer wil en vindt.
Van de werkconferentie heb ik een filmpje gemaakt waarin een aantal suggesties wordt gepresenteerd.