Boom opzetten over duurzaam innoveren


Geluidswanden langs de snelweg die de herrie van het verkeer omzetten in energie. Bomen die wind opvangen en energie opwekken. Consumenten meer bewust laten zijn van energiegebruik. De werkeloze vissersvloot inzetten om petflessen in de oceaan op te vissen zodat de boten op die plekken weer normaal kunnen varen.
Het is maar een greep van de duurzame concepten die in een uur werden bedacht bij de presentatie van het programma Duurzaam innoveren, doe MEE. (Voor meer inspiratie, zie ook www.youtube.com/duurzaaminnoveren). Ideeen die nu nog futuristisch lijken, kunnen over een paar jaar realiteit zijn. Ondernemer Ruud Koornstra (Tendris) en Prins Carlos de Bourbon de Parma die duurzaam innoveren tot levensdoel hebben uitgeroepen, reageerden enthousiast op de voorstellen.

Koornstra trok de vergelijking met films van James Bond. Wat vroeger ondenkbare uitvindingen waren, zijn inmiddels oubollige gadgets. Prins Carlos toonde zich een betrokken en toegewijd pleitbezorger voor duurzaamheid in Bomencentrum Nederland in Baarn. ,,Dit zijn dagen waar ik vrolijk van word”, aldus de prins die met zijn stichting INSID ondernemers graag wil ondersteunen om duurzaamheid hoger op de agenda te krijgen.
Met de kick off van Duurzaam innoveren, doe MEE gaat Syntens de komende twee jaar bedrijven helpen op het gebied van energiebesparingen en vermindering van milieu-uitstoot. De dag zelf is in een duurzaam (digitaal) boekje vastgelegd.
Als de gezichten van de 100 gasten voor zich spraken, dan was het inspirerende dag waarop ook nog veel werd gelachen, met dank aan gastheer Hans Blokzijl, die de Keltische horoscoop van de Prins trok.
Jammer was alleen dat minister Jacqueline Cramer (VROM) als opdrachtgever was verhinderd. Zij had anders kunnen zien dat duurzaamheid echt al leeft binnen het MKB.
Wat ik zelf heb geleerd van dit evenement:
1) zorg voor consistentie in je programma (locatie, aankleding, type gasten, tone of voice enz)
2) laat ondernemers niet (alleen) luisteren, maar laat ze ook actief meedoen (in dit geval brainstormen)
3) verras mensen (bv met de horoscoop van Hans Blokzijl!)