Duurzaam innoveren, doe MEE!

tonyjpg-24Afgelopen weken heb ik mij met volle overgave ingezet voor de lancering van een nieuw programma bij Syntens: Duurzaam innoveren, doe MEE!
De titel Doe MEE heb ik geprobeerd zo letterlijk mogelijk op te pakken. We gaan bij de kick off op donderdag 23 april niet alleen luisteren, maar vooral aan de slag met het thema duurzaam innoveren; doen dus!
Ook de locatie is heel bijzonder: Bomencentrum Nederland in Baarn, de voor- en achtertuin van Hans Blokzijl. Deze markante ondernemer heeft kosten noch moeite gespaard om het meest duurzame conferentiecentrum (zie foto) van ons land te bouwen. Zijn oord is recentelijk opgenomen in een catalogus van meest bijzondere architectonische gebouwen van Europa.
Duurzaam innoveren, doe MEE! is een initiatief van het ministerie van VROM met als doel bedrijven uit de maakindustrie te inspireren meer aandacht te besteden aan duurzaamheid. Hierbij wordt gekeken naar meer Economisch voordeel, gebaseerd op Energiebesparingen en vermindering van Milieu-uitstoot.
Onder leiding van Jan Paul van Soest bedenken circa 100 ondernemers nieuwe duurzaamheidconcepten op 23 april. De uitkomsten worden diezelfde dag beoordeeld door ondernemer Ruud Koornstra (nummer 12 in de duurzaamheidstop 100 van het dagblad Trouw) en Prins Carlos die zich met zijn stichting inzet voor duurzaam ondernemen. En nog diezelfde maand verschijnt een duurzaam (digitaal) boekje met verslaglegging over deze dag en dit project.
Er is overigens nog ruimte voor enkele aanmeldingen: www.syntens.nl/duurzaaminnoveren.
Als inspiratie komen zes ondernemers hun duurzame succes toelichten in Baarn. Ik heb alle verhalen met een videocamera vastgelegd en ben diep onder de indruk gekomen over de passie van deze ondernemers, maar ook over hun ondernemingskwaliteiten. Ik geloof ook dat zij het verschil gaan maken in de nieuwe economie die gaat ontstaan na deze recessie.
Paul Costongs van Mewa Plastics leeft van de afval van cd en cdhoesjes, Gert van Deuveren heeft de tekstkar bedacht. Dit verkeerssysteem werkt op zonne-energie en de wind die het verkeer veroorzaakt…. De reststoffenunie verwerkt meer 2400 vrachtwagens met reststoffen van waterbedrijven in teracotta stenen en coca-colaflesjes. Royal Cosun geeft pitten uit kersen een nieuwe bestemming als warmtebron. Waleli zorgt voor draadloos en duurzaam (thuis)gemak en Ruma heeft een oplossing voor het in stand houden van de zeeflora en besparingen van brandstofgebruik van vissersboten tot wel 40 procent…

Wat heb ik geleerd in de afgelopen weken:
1) Probeer de waarden van het programma ook in de organisatie van je werk te stoppen (vorm, inhoud, boodschap en gedrag!).
2) Duurzaam innoveren zorgt voor vernieuwend ondernemerschap in de nieuwe economie.
3) Duurzaam innoveren staat nog in de kinderschoenen, maar straks is het een vanzelfsprekendheid.