Buitenspel, de prijs van de doodschop

dannyboekAls (onbezoldigd) adviseur van N.E.C. heb ik ook veel contact met oud spelers, onder wie Danny Hoekman. Ik was er 25 jaar geleden als journalist van het Algemeen Dagblad bij dat hij als broekkie een lucratief contract kon tekenen bij West Ham United. Tot verrassing van zelfs zijn ouders besloot hij indertijd nog een jaartje in Nijmegen te blijven spelen. Dat is tegenwoordig ondenkbaar, want de meeste spelers kiezen bijna altijd voor het beste contract.

Later besloot hij een rechtszaak aan te spannen tegen collega voetballer Jan Willem van Ede van FC Utrecht omdat hij blijvend last hield van de gevolgen van een doodschop van de doelman. Na 20 jaar procederen werd vastgesteld dat hij meer dan 12 miljoen euro schade had opgelopen. Dat was gebaseerd op deskundigheidsverklaringen van experts uit het betaald voetbal die er van overtuigd waren dat er voor Hoekman een grote carrière in het verschiet had gelegen wanneer hij fit was gebleven. Uiteindelijk heeft Hoekman genoegen genomen met een lager bedrag. Waarmee FC Utrecht voor een faillissement werd behoed.

Toch schreef Hoekman geschiedenis met deze uitspraak. Dat was voor hem aanleiding mij twee jaar geleden te polsen er een boek over te schrijven. Als innovatiepromotor was ik geïnteresseerd in de case, maar niet in deze opdracht. Ik bood daarop als vriend de zaak op een (andere/vernieuwende) manier onder de aandacht door een symposium te organiseren met aansprekende experts. En dat moment, gisteren in het KNVB Sport en Conferentiecentrum, werd tevens benut om het boek, geschreven door Jan Brouwer de Koning met de titel “Buitenspel, de prijs van de doodschop” te presenteren. In het panel namen zitting:
• scheidsrechter Roelof Luinge
• officier van justitie/aanklager betaald voetbal Fred Westerbeke,
• voorzitter Danny Hesp van de spelersvakbond en als speler ooit ook slachtoffer van een ‘doodschop’,
• trainer Co Adriaanse,
• ondernemer Frans van Seumeren, die voor een bedrag van 16 miljoen euro een meerderheidsbelang in FC Utrecht heeft genomen,
• tv commentator Ever ten Napel en
• Europarlementarier Toine Manders (portefeuille interne markt en voetbal).

Bijna 150 belangstellenden, onder wie trainers, spelers, bestuurders, investeerders en pers vonden de zaak-Hoekman de moeite waard af te reizen naar Zeist. Opvallend was dat iedereen het een logische stap vindt wanneer spelers de burgerrechter inschakelen om financiële genoegdoening af te dwingen, in het geval van blijvend fysieke schade na een exceptioneel gewelddadige overtreding. De aanklager zegt het geen slechte zaak te vinden wanneer de straffen (nu maximaal 10 wedstrijden) worden verhoogd. Adriaanse pleit vooral voor strenger optredende arbiters en een nieuwe spelregel. Wanneer een speler geblesseerd raakt door een gewelddadige charge dan moet de dader volgens hem net zo lang aan de kant blijven tot het slachtoffer weer in actie kan komen.

Van Seumeren verbaast zich er over dat clubs nog geen code of conduct hebben voor sportief gedrag. In zo’n overeenkomst wordt spelers gewezen op hun voorbeeldgedrag. Toine Manders die door een motorongeluk verlamd raakte aan een arm en zich in die periode liet omscholen van industrieel vormgever tot jurist, gespecialiseerd in letselschade, wil een WAM (wettelijke aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen) voor de sport introduceren. ,,Voetballers die slachtoffer zijn van ernstig voetbalgeweld kunnen daar dan aanspraak op doen, mits de nationale bonden eerst een collectieve verzekering afsluiten. Omdat dit internationaal grote gevolgen heeft, wil ik dit ook aankaarten bij de commissaris voor sport (Figel) en interne markt (McGreevy)”, aldus de politicus.

En op die manier werd nieuws gecreëerd met het boek, waarvan de volledige opbrengst (€ 14,95) gaat naar de Johan Cruyff Foundation. Ook de discussie over vernieuwingen (innovatie) in het voetbal is hiermee gevoed…. N.E.C. wil graag op korte termijn – met steun van de werkgeversorganisatie FBO- een kennisdeeldag organiseren over dit actuele thema.
dannyco

Één reactie op “Buitenspel, de prijs van de doodschop

Reacties zijn gesloten.