Nadenken over Frans Nauta

BNR denktank

BNR denktank

Als innovatiepromotor van Syntens zoek ik ook geregeld naar kansen en mogelijkheden om het prachtige en nuttige werk van onze organisatie via de media aan ondernemers te verkopen. Dat gaat doorgaans makkelijk en goed, want met jaarlijks 20.000 adviezen aan meer dan 13.000 ondernemers hebben we een behoorlijke expertise opgebouwd over wat er speelt en leeft in het MKB.
Deze week was ik achteraf niet blij en gelukkig met de kans die de makers van BNR denktank ons boden om mee te doen aan een paneldiscussie op Prinsjesdag over de kracht van Nederland als innovatieland en welke rol de kenniseconomie hierbij speelt.
De redacteur die het programma van presentatrice Harmke Pijper voorbereidde, vertelde mij dat hij graag een vertegenwoordiger van Syntens in de uitzending wilde hebben om te weten te komen hoe ondernemers aankijken tegen de kenniseconomie en de bezuinigingsmaatregelen die overheid heeft aangekondigd. Ook Joeri van den Steenhoven (voorzitter Nederland kennisland) en publicist Gerrit Kroeger (Scienceguide) waren gevraagd live in de uitzending hun mening te geven. Het programma zou een half uur duren en aansluitend zou nog een half uur worden opgenomen voor een latere uitzending die avond.
Tot zover de briefing voor het programma.
De voorbereiding verliep bijzonder chaotisch, want tien minuten voor de uitzending stond de voltallige redactie samen met de deelnemers aan de discussie nog achter dranghekken te kijken naar de optocht in Den Haag. De live uitzending dreigde zelfs even niet op tijd te kunnen beginnen. Vervolgens werd de uitzending gestart met een telefonisch interview waardoor van de live uitzending 25 minuten overbleef. En daar ging vervolgens een niet aangekondigde column van Frans Nauta nog van af. Nauta, die met zijn boekje “Innoveren in het centrum van de macht”, al zijn frustraties over het Innovatieplatform van zich afschreef, deed een pleidooi tot afschaffing van Syntens omdat commerciële organisaties de rol en functie van dit innovatienetwerk zouden kunnen overnemen.
Als publieke organisatie kan en moet Syntens zich altijd kunnen verantwoorden, maar Nauta maakt het wel erg bont. Een jaar geleden poneerde hij als lector van de HAN exact dezelfde stelling voor de EO radio en in het Reformatorisch Dagblad. Zonder nieuwe feiten en bevindingen herhaalde hij zijn stelling andermaal. Ook op pogingen van ondernemers en Syntens zijn stelling te schragen, weigerde hij in te gaan.
Van de geplande discussie over de rol van het MKB in de kenniseconomie kwam vervolgens weinig meer terecht. Mijn algemeen directeur Piet van Staalduinen had het graag willen hebben over het belang van belang en noodzaak van toegepast onderzoek in het hoger onderwijs en het valoriseren van bestaande kennis, want juist op dat vlak kunnen ondernemers die geen geld en middelen hebben voor een eigen R&D afdeling heel goed worden geholpen (door Syntens).
Juist in tijden van recessie zijn ondernemers die te maken hebben met flinke omzetdalingen erg gebaat bij een organisatie die ze wijst hoe ze innovaties kunnen financieren, processen kunnen verbeteren (en geld kunnen besparen) en kennis kunnen halen om hun producten en diensten te verbeteren. Innovatie is nooit klaar, vertelde minister Maria van der Hoeven (EZ) deze maand nog aan trendwatcher Richard Lamb aan de innovatietafel. Alleen bedrijven die permanent vernieuwen, komen gesterkt uit deze crisis. En dat maakt de positie van Syntens bijzonder en onmisbaar voor duizenden ondernemers.

2 reacties op “Nadenken over Frans Nauta

 1. Pingback: Tweets die vermelden Nadenken over BNR denktank | Syntens Innovatiepromotor -- Topsy.com

 2. Laat ik toch nog een reactie geven Herman, ik ben over het algemeen niet van negatieve reacties en zeker niet op de persoon maar dit wil ik toch nog wel over Frans Nauta kwijt. Eerst wat basale achtergrond:

  1. Blijvend innoveren voor elk bedrijf is cruciaal, als ze het zelfstandig kunnen prima en heeft uiteraard mijn voorkeur. Mochten ze er moeite mee hebben dan zijn ze veelal eerder en sneller bij hun doel als ze met een onafhankelijke partner kunnen sparren als Syntens. Innovatie is inderdaad nooit klaar zoals Minister van der Hoeven terecht opmerkt.

  2. De gemiddelde MKB onderneming heeft een levensduur van 15 jaar. Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waardoor dit komt. Denk onder andere aan overnames door andere bedrijven, stoppen van de activiteiten door pensionering en uiteraard in deze moeilijke tijden faillissementen.

  3. Het aantal bedrijven dat start is fenomenaal, als ze een zekere omvang hebben (ongeveer 5 werknemers) komen ze in beeld bij Syntens. Dit is een continu proces en derhalve blijft er innovatiewerk aan de winkel.

  Met alleen deze drie gegevens als bagage zou Frans Nauta zich op zijn minst wat genuanceerder kunnen uiten. Voor zijn eigen profilering zouden ongenuanceerde uitspraken wel eens kunnen helpen echter in dit geval is het wel erg dun. Zijn verhaal is wat mij betreft niet geloofwaardig en valt hij wat mij betreft als innovatiedeskundige door de mand.

  Mocht er een verborgen agenda achter zijn uitspraken zitten dan wil ik hem uitdagen die te communiceren. Kansen en bedreigingen daar kunnen we als Syntens veel meer mee, daar weten wij wel mee om te gaan.

Reacties zijn gesloten.