Shake Factory als geldmachine (deel 2)

boekhoorn1-400x400Een jaar lang zetten Harry Schippers en Maarten Arns hun energie en spaarpot in om The Shake Factory te realiseren. Zonder cashflow werd het eerste prototype gemaakt. De bank stelde krediet beschikbaar. ,,Omdat we vanaf dag 1 alleen in businessmodellen dachten en alle plannen hadden laten doorrekenen door een registeraccountantm (RA). Die investering in een RA bleek goud waard. Daarnaast reserveerden we heel veel geld voor de marketing’, zo kijkt het duo terug naar een van de kritische succesfactoren.

Tip
Na publicaties in Telegraaf, regionale kranten en vakbladen ontstonden al spontane contacten met DMV Campina en Friesland Food in 2006. In de afrondende fase van onderhandelingen met DMV Campina kregen Arns en Schippers de tip ook eens te praten met Marcel Boekhoorn (foto), die niet in deze sector werkzaam is. Boekhoorn, groot geworden door de verkoop van Bakker Bart, puissant rijk door de doorverkoop van Telfort en erg bekend door de aankoop van dagblad De Pers en Ouwehands dierenpark, bleek bereid tot een kennismakingsgesprek.
Arns en Schipper huurden speciaal voor deze ontmoeting een representatieve ruimte van een relatie in Duiven. De keuken in de ouderlijke boerderij van Maarten bleek bij nader inzien geen geschikte locatie om een mogelijke miljoenendeal binnen te slepen.

‘We doen het’
,,Die eerste kennismaking met Marcel zullen we nooit meer vergeten. Zonder ons businessplan en product gezien te hebben, zei Marcel de magische woorden na onze shake luid slurpend genuttigd te hebben: We doen het!’’
En die magische woorden werden bewaarheid. ,,Marcel is niet alleen vermogend, maar vooral een visionair. Hij kijkt naar de ondernemer, de markt en potentie. Omdat wij al 8 maanden zonder inkomen aan onze droom hadden gewerkt en ons hoofd feitelijk op het hakblok lag, was hij direct al gecharmeerd van onze lef. Marcel zette alles op z’n kop, maar zorgde er eerst voor dat we geen financiële sores meer kenden. Alle leningen werden in een keer afgelost, we ontvingen later een management fee en verkregen rechten in Toeca International Company waarin onze activiteiten werden ondergebracht.

Roer radicaal weer om
,,Daarna ging het roer radicaal weer om: niet de Benelux werd ons doel, maar het veroveren van de wereld over vijf jaar. Marcel wilde daarnaast ook ijskristallen zien omdat dat bij een shake hoort volgens hem. Dat betekende de toepassing van een compleet nieuwe techniek. Tegelijkertijd moesten ook alle patenten goed geregeld zijn om een voordeel te houden ten opzichte van de concurrentie.’’
Kortom Harry Schippers en Maarten Arns konden opnieuw beginnen, zonder nog een euro verdiend te hebben.

Morgen: Vuurwerk tussen de tegenpolen Schippers en Arns