Danone laat de mannen shaken (deel 4)

getattachm2entaspxMet de tweede en nieuwe prototype van de Milkshaker wordt besloten weer samenwerking te zoeken met een wereldwijd opererende zuivergigant .
Nestlé, DMV Campina, Unilever en Danone zijn geïnteresseerd in de milkshake, gebaseerd op vers fruit. Uiteindelijk wordt Campina andermaal afgetroefd door Danone.
De Franse multinational neemt een minderheidsbelang in het bedrijf met het recht alle aandelen op termijn over te nemen. Maar vooralsnog laat Danone Maarten Arns en Harry Schippers, de founding fathers van het concept, vooral eerst zelf shaken.

Schok
De grootste schok was echter dat Danone weliswaar een zuivelconcern is maar dat alle producten zijn gebaseerd op … yoghurt. ,,En dat betekent weer een compleet nieuw recept en apparatuur. Melk is te steriliseren en een half jaar houdbaar. Yoghurt is een vers product en moet binnen vijf weken geconsumeerd zijn. We konden dus weer helemaal van vooraf aan beginnen. Het enige geluk was dat de patenten zo goed omschreven waren dat ze ook bij dit nieuwe product nog van toepassing bleken te zijn. Dit scheelde ons tonnen.
Het nieuwe product The Yoghurt shake, maar ook de vormgeving van het apparaat (versie 3) werd aansluitend tot in de treuren getest bij consumenten. ,,Dat leverde ons andermaal een bak aan … ellende op. Een paar voorbeelden: een plaat trilde los door een schroefje dat te kort bleek te zijn: de mensen stonden echt in de rij voor het apparaat omdat ze vervolgens niet snel genoeg een keuze konden maken uit de veertien smaken. Gevolg: omzetderving. Tot slot bleek de doelgroep al snel niet alleen jongeren maar ook ouderen te zijn. ‘’

Pre test
Inmiddels kent de Yogurtshaker nog maar drie smaken (bosvruchten, aardbeien en exotic). En sinds vorig jaar wordt door het Duitse bedrijf Sielaff gewerkt aan de eerste productielijn. De vooruitzichten zijn zeer veelbelovend. TNS-NIPO heeft niet eerder zulke positieve reacties gekregen bij zo’n uitgebreide pre test onder consumenten, zo verklappen Schippers en Arns enthousiast.
Naar verwachting wordt in het najaar van 2010 de eerste shaker opgeleverd door de fabrikant en kan de markt in 2011 worden veroverd. Er is dus nog geen euro verdiend.

Morgen: de cultuur van (non verbaal) zakendoen