Cultuur van (non verbaal) zakendoen (deel 5)

videotestimonial-0021Harry Schippers en Maarten Arns hebben het hart op de tong, zijn spontaan en handelen zoals ze praten, met open vizier. Met Danone hebben ze geleerd dat Fransen heel anders zijn dan de Nederlander. Lang hebben beide mannen de illusie gehad dat op het ouderlijke erf van Arns de productie van de verse ingrediënten ter hand zou worden genomen. ,,Het had niet veel gescheeld of mijn ouders hadden hun complete bedrijf al verkocht zodat we op deze plek aan de slag konden gaan voor de Yoghurtshaker. Een deel van het complex is daadwerkelijk al overgenomen, zoals de koeling en opslagruimten. Op het laatste moment bleek de directie van Danone dit nooit van plan te zijn.

Cees van der Hoeven
,,Fransen communiceren veel indirecter, zo hebben wij ervaren. Wij flappen alles er zo uit. Dat gebeurde ook als we ons reguliere overleg hadden met het management team van Marcel Boekhoorn en daarin zit onder andere voormalig Aholdtopman Cees van der Hoeven. Na vele keren het hoofdkantoor in Parijs bezocht te hebben, leefden we echt in de veronderstelling dat de productielijn in Zevenaar terecht zou komen. De Fransen hebben uiteindelijk alles vanaf het begin in eigen hand en land willen houden. Maar dat is vanaf het begin nooit zo hard gesteld.
,,Ik ben achteraf blij dat we pas in een latere fase met een multinational zijn gaan samenwerken. Elke besluit dat binnen zo’n organisatie wordt genomen moet eerst onderbouwd worden met onderzoeken, rapporten en veel handtekeningen uit alle lagen van het concern’’, zo verzucht Maarten Arns. ,,En terecht! Een concern heeft te maken met extreem strenge eisen en verwachtingen op het gebied van financiële cijfers, maar dat geldt ook voor veiligheid en hygiëne.

Amerikaanse markt
,,En de kracht van samenwerking onder de vlag van Danone is veel groter dan je denkt. Zelfs ons product heet simpel Danone. Op die manier kun je in een keer de Amerikaanse markt betreden. Zo’n naam heeft geen uitleg nodig.’’
Maar de eerste Danone yoghurtshake moet nog steeds verkocht worden.

Morgen: 1001 innovaties in een innovatie