Trends van Duurzame Dinsdag

sdc11771Sinds vorig jaar is Syntens verbonden als partner aan Duurzame Dinsdag, de dag dat de samenleving met antwoorden komt.

Traditioneel op de eerste dinsdag van september ontmoeten vertegenwoordigers uit de politiek burgers, maatschappelijke organisaties en in toenemende mate nu ook MKB-bedrijven elkaar in de oude Tweede Kamer. Niet alleen de dialoog, de (pr) spin off voor de deelnemers, maar ook de sociale contacten hebben een grote betekenis, zo heb ik mogen ervaren.

PVV en duurzaamheid
Ik heb ook enig inzicht gekregen hoe de PVV tegen duurzaamheid aankijkt. ,,Wij hebben niets met klimaatverandering. Waar wij ons druk om maken is het voorkomen van zwerfafval. Daar moet wat aan worden gedaan’’, zo sprak Kamerlid Richard de Mos.

Maar ook raadsadviseur mevrouw Carla Moonen van het kabinet van de Minister-President was er. Zij baseert mede op dit soort initiatieven haar adviezen richting de premier, maar kan ook verbindingen leggen met andere beleidsmakers. Tot slot nam minister Tineke Huizinga (VROM) mede namens haar collega Gerda Verburg (LNV) het koffertje in ontvangst. sdc11782

Analyse van Greenwish
Greenwish dat de ruim 400 ingediende initiatieven analyseerde, constateerde dat duurzaamheid in 2010 vooral werd gezocht op vijf terreinen:
1. Energie: besparingen, alternatieve bronnen en decentrale opwekking
2. Transparantie via internet: webshops, vergelijkingssites, wiki en marktplaatsen en communities voor duurzaamheid
3. Duurzaam ondernemen: cleantech, MVO, broedplaatsen/incubators
4. Hergebruik materiaal: grondstoffen, verpakking, markt voor restanten
5. Mobiliteit: elektrisch vervoer, brandstofbesparingen, fietsoplossingen

Het zelf opwekken van energie is duidelijk een groeimarkt, maar kampt nog met tegenwind omdat energiemaatschappijen bang zijn de controle (regie/macht) kwijt te raken. De overheid moet hiervoor nadere spelregels ontwikkelen, zo luidde een dringend advies.

Ook worstelen maatschappelijke en burgerinitiatieven met de vraag hoe ze succesvol kunnen worden. De politiek is huiverig voor meer financiële ondersteuning, zo bleek in de Treveszaal. ,,Ik adviseer daarom dat er niet wordt bezuinigd op Greenwish en Syntens, want zij kunnen organisaties en bedrijven goed helpen ons bedrijfsmatiger te laten ontwikkelen’’, verklaarde Talma Joachimsthal van Echt waar bazaar.Maar ook werd de spiegel voorgehouden aan de aanwezigen: van praten naar vaker doen!

Ecologische kauwgum
Ook Syntens pakt in dat opzicht de handschoen op! Ook dit jaar werd een prijs beschikbaar gesteld voor het MKB. Eco-uw-gum (ecologische kauwgum van natuurlijke en afbreekbare grondstoffen) krijgt een co-creatiedag aangeboden ter ondersteuning om dit mooie product succesvol op de markt te brengen.

Maar vooral een groot respect heb ik voor Harrie Evers van NormTEQ uit Hengelo. Zelfs in tijden van crisis blijft hij investeren in vernieuwingen. De winnaar van de MKB Innovatie Top 100 heeft nu een nieuw duurzaam renovatieconcept uitgewerkt met een keten van bedrijven waarmee hij ook Duurzame Dinsdag heeft gewonnen. En passant vergrootte hij in Den Haag zijn politieke netwerk om woningbouwcoöperaties te laten zien dat het anders kan en moet met renovatie van sociale woningbouw in ons land.

In onderstaand gesprekje legt ondernemer Harrie Evers uit wat Duurzame Dinsdag voor hem heeft betekend.

Één reactie op “Trends van Duurzame Dinsdag

  1. Pingback: Tweets die vermelden Trends van Duurzame Dinsdag | Syntens Innovatiepromotor -- Topsy.com

Reacties zijn gesloten.