Social media maken (o.a.) managers overbodig

connect1Ik ben maar een pionier op het gebied van social media, maar het feit dat ik wekelijks minimaal een afspraak of contact heb met mensen die ik niet ken, maar reageren op dit blog of via mijn virtuele netwerk zegt veel over de impact van bloggen, twitteren, Linkedin etc.

Vorige maand mocht ik aanschuiven op een kennisdeeldag voor adviseurs (snelle groeiers) van Syntens waarbij ook Menno Lanting sprak. Hij is een goeroe als twitteraar met ruim 8.000 volgers en daarnaast verbonden aan leiderschapsinstituut de Baak als directeur of education.

Zijn verhaal was leuk, maar de daarna volgende discussie met mijn collega’s over de baas van de toekomst vond ik intrigerend en nog boeiender. Menno en zij constateren dat de laag van managers de komende jaren verdwijnt omdat ze overbodig worden, maar dat de roep om ware leiderschap zal toenemen.

De huidige en vooral toekomstige medewerker is flexibel, deskundig en werkt plaats onafhankelijk. De nieuwe media, maar ook de overvolle autowegen versnellen deze ontwikkeling. Dat geldt ook voor de ontwikkeling dat werknemers sneller van baan (project) veranderen door de arbeidsmarktkrapte die straks ontstaat als gevolg van de vervanging van de mensen die massaal met pensioen gaan. Zie ook het blog over Wim Davids.

Een controlerende manager past in dat nieuwe tijdsbeeld niet meer. Inspirerend leiderschap wordt het nieuwe toverwoord, met als steekwoorden: transparantie, verantwoordelijkheid geven en nemen en goed overweg kunnen met nieuwe media.

Het boek Connect! van Menno Lanting laat zien dat bedrijven die voortdurend aandacht hebben voor nieuwe businessmodellen de toekomst hebben. Dat betekent: snel kennis vergaren en daar gebruik van maken. Social media kunnen ondernemers daarbij helpen. Snelle groeiers zien vaak sneller deze mogelijkheden.
In bijgaand video interview licht Menno Lanting zijn visie nader toe. Daarnaast deel ik graag zijn kennis door zijn boek uit te lenen aan geïnteresseerde lezers van dit blog. Schroom dus niet te reageren 🙂