Met onbewust gedrag verander je pas echt!

Ben ’MBA in een dag’ Tiggelaar was deze week keynote speaker op het slotevenement van Growth Experience voor snelgroeiende bedrijven van Port4growth, Baak Blue en Syntens.

Ben Tiggelaar wilde een groep van bijna 100 ambitieuze ondernemers sprankelend 2011 laten afsluiten, maar eigenlijk overheerste bij mij een ander gevoel: Tiggelaar veegde in mijn ogen de vloer aan met alle verandermanagers die fusies, reorganisaties, metamorfoses, transities en andere mindshifts faciliteren en implementeren.

,,Kleine acties hebben meer impact dan grote beslissingen’’, zo relativeerde hij grootscheepse veranderingen. Volgens Tiggelaar gaat het fout omdat we ons te veel richten op de resultaten. We vergeten vervolgens te kijken naar welk gedrag daar bij hoort.

Effectiever is eerst het eigen gedrag van ondernemers te managen in combinatie met dat van medewerkers. Dat is pas echt de sleutel naar succes (groei), aldus Tiggelaar.

Een andere ontluisterende wetenschappelijke conclusie is dat bij veranderingen maar in 5% de gevallen sprake is van bewust, gepland gedrag. In minimaal 95% gaat het om onbewust gedrag dat automatisch, spontaan tot stand komt.

Dat onbewuste gedrag kan worden gestimuleerd door waardering, beloning, onderlinge hulp en het boeken van vooruitgang. Maar ook door het permanent meten van progressie.

2 reacties op “Met onbewust gedrag verander je pas echt!

  1. Hoi Corry
    Ja (ook deze) Ben zorgt voor verrassende inzichten, ook bij mij. Helaas vond ik de opname van dit interview wat minder… Volgende keer beter, Herman

Reacties zijn gesloten.