Mijn droom voor 2011: een duurzaam resort

Mijn eerste blog in 2011 wil ik uiteraard benutten om iedereen een inspirerend jaar toe te wensen, maar ook om een stil gekoesterde wens met de lezers van dit blog te delen.

In december 2010 heb ik voor het eerst Esther Jacobs mogen ontmoeten. Zij is inmiddels ook minister van Doen in het Kabinet van Vernieuwing. Esther prikkelde mij een jaar geleden te fantaseren over een nieuwe droom(baan). Bij Syntens heb ik die eigenlijk al gerealiseerd, want het is een feest om permanent met vernieuwingen en vernieuwende geesten bezig te zijn.

Toch bleek ik nog meer ambities te hebben: Het lijkt mij namelijk geweldig een duurzaam resort te beginnen in Nederland. Een plek waar maximaal ruimte is te experimenteren met duurzame toepassingen, maar ook waar gezinnen leren te ontdekken hoe je kan genieten van de natuur maar ook leert om te gaan met andere alternatieve energiebronnen en ‘echt puur voedsel’.

Maar ook een plek waar rentmeesterschap kan worden toegepast. Dit kabinet wil fors snoeien op de investeringen in natuurbehoud en dat betekent dat de samenleving zijn verantwoordelijkheid meer moet nemen om onze spaarzame groen te bewaken en verder te ontwikkelen.
Het duurzame resort moet een broedplaats zijn voor samenwerkingen tussen maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen, duurzame ondernemers en burgers. En gebaseerd op een open innovatie, want daar geloof ik heilig in. Kennis en kunde met elkaar delen leidt altijd tot betere oplossingen.

In 2010 heb ik hier regelmatig over gesproken. Op maandag 24 januari (14-18 u) organiseren we in het Innovatiehuis van Syntens in Nieuwegein de eerste cocreatiedag hoe zo’n droom gerealiseerd kan worden. Ondernemers van boomhut- en tuinhuisbouwer tot (landschaps)architect willen op voorhand hier al bij betrokken zijn. Ook een groepje studenten van de Hogeschool Leiden heeft onder leiding van lector en toekomstonderzoeker Hans Stavleu al enig huiswerk verricht.

Ook enkele burgerinitiatieven zijn gevraagd mee te denken. De tamtam via twitter werkt blijkbaar snel want de aanmeldingen stromen spontaan binnen. Ik verheug mij dus op 2011! En schroom vooral niet nog meer andere geïnteresseerde ondernemers, organisaties of burgers te attenderen op dit initiatief. Droom ook mee! Daarna volgt vanzelf Durf en Doen!

2 reacties op “Mijn droom voor 2011: een duurzaam resort

  1. Hai Herman,
    ik sluit me graag aan bij je initiatief mbt een duurzaam resort, daar hoort namelijk ook een duurzame “mindset” bij. Klinkt misschien een beetje uit de hoogte, maar dat neem ik voor lief. Je initiatief is een typisch voorbeeld van een multi-disciplinaire aanpak, waarvan ik denk dat wij met effeqtgroup een steentje kunnen bijdragen door mensen te helpen ontdekken dat zij meer kunnen dan ze vaak denken en dat ze met minder stress meer kunnen bereiken door zichzelf zo nu en dan eens te resetten. Aandacht voor het proces geeft een beter resultaat. Dat sluit heel mooi aan bij de ideeën van Ben Tiggelaar. Wat we daar aan toevoegen is het zelf ervaren dat het zo werkt zodat het vertrouwen ontstaat dat het echt beter en plezieriger kan… ik ga contact met je opnemen om eens verder van gedachten te wisselen. Mooie dag ! Hartelijke groet, Geo van Dam

  2. Dag Geo
    Wat een geweldige start van de dag met zo’n reactie! Erg leuk wanneer jij met de Effeqtgroup ook wil meedenken/doen!
    Hoor graag van je
    Herman

Reacties zijn gesloten.