7 Days of inspiration: droom, denk en doe mee

Onlangs werd ik benaderd ook mee te werken aan de promotie van het initiatief 7 Days of Inspiration (7di). De kracht van social media wordt daarbij ingezet om vanaf april 2010 Nederland een stukje mooier en beter te maken, zonder financiële middelen….

De kracht van social media wordt daarbij ingezet en inmiddels heb ik al verschillende keren mogen ervaren wat de impact hiervan kan zijn. Gisteren werd een twitter bombardement ingezet en daarmee volgens het rapport van tweetreach.com 63944 mensen bereikt met 1550 tweets en 1.050.964 impressies.

Er zijn inmiddels prachtige initiatieven aangemeld. Van het Huis van Overvloed, geheel gemaakt van restmaterialen, tot het Grootste Kunstwerk van Nederland, dat gaat laten zien dat kunst leeft! Maar ook de Minimoestuincoach, die 250 gezinnen in Amersfoort een eigen moestuin laat beginnen vind ik zelf inspirerend. Ik heb daarom ook direct het maatschappelijke initiatief om te komen tot een duurzaam resort ingebracht. Met een startgroep van 20 betrokkenen hebben we 25 januari een zeer inspirerende start gemaakt. Kom er later graag op terug.

7 Days of Inspiration is bedacht omdat Nederland een land van overvloed is. Er is enorm veel sociale overwaarde. Iedereen heeft wel eens ideeën, tijd, spullen, ruimte of goede raad over. Veel mensen zijn bereid om dit in te zetten voor een mooiere, betere wereld, maar vaak weten ze niet hoe. Ook 7 Days of Inspiration weet niet precies hoe het moet, maar onder het motto “als je het niet probeert kom je er nooit achter” laten de deelnemers zien wat je kan bereiken met sociale overwaarde door samen te werken en mensen en ideeën te verbinden.

Achtergrond
7 Days of Inspiration is een initiatief van Martijn Aslander, Olga Plokhooij, Fanny Koerts, Abdul Advany en Nils Roemen. Zij lieten zich inspireren door een project in Estland, waar 40.000 mensen hun land in één dag schoonmaakten. Het filmpje is overigens echt een aanrader om te zien!

Programma
7 Days of Inspiration vindt plaats van 28 februari tot en met 6 maart. De thema’s zijn als volgt over de week verdeeld:
28-02 onderwijs
01-03 zorg
02-03 werk
03-03 duurzaamheid
04-03 versimpelen
05-03 voeding
06-03 feestelijke afsluiting

Eén van de kernwaarden van 7 Days is: fouten maken mág. Het is beter dat er wel iets gebeurt en fout, dan dat er helemaal niets gebeurt. Hoe kan het ook anders? Nog nooit is in Nederland een project zoals 7 Days gedaan. We weten allemaal hoe het zou kunnen, maar niet of dat de beste manier is. Want hoe organiseer je zo‟n groot project zonder formele organisatie? Hoe realiseer je alle deelprojecten met allerlei resources behalve geld? Hoe benut je de talenten van mensen zonder enige vorm van controle? Hoe hou je elkaar betrokken en actief zonder hiërarchie? Hoe werk je naar een doel dat dynamisch is, maar daardoor niet vaststaat? Door te doen en door te leren! Erg spannend vind ik.

In onderstaande filmpje wordt het initiatief in 90 seconden nog eens helder uitgelegd.