Onbegrensd zakendoen in de ruimte

Onlangs heb ik even mijn fantasie de vrije loop laten gaan over commerciële ruimtevaart.

Volgens Ronald Heister liggen in het heelal (op slechts 100 km vliegen!) ongekende mogelijkheden voor MKB-ondernemingen. Als space-agent van Richard Branson (Virgin) voor de Benelux heeft hij al de eerste tien tickets voor een ruimtevaartreis a raison van 200.000 dollar verkocht.

En letterlijk heeft hij zelf ook het gat in de markt gevonden met zijn internationale belangenvereniging International Space Transport Association (Istaspace). Het hoofdkwartier van deze organisatie is gevestigd in Den Haag en kent inmiddels vijftig leden uit ruim veertig verschillende landen. De sector waar 120 miljard dollar in omgaat, wordt in rap tempo geprivatiseerd en dat zorgt voor nieuwe mogelijkheden, kansen en .. wetten.

,,De commerciële ruimtevaart staat nog in de kinderschoenen. Evenals toekomstige ruimtevaarthotels. Maar wat te denken van ruimtehavens die de komende jaren worden gebouwd? En wet- en regelgeving waar nieuwe kennis voor opgebouwd moet worden. Of passagiers die worden voorbereid en getraind voor een vlucht. De verschillende business units van Istaspace spelen op deze behoeften in’’, zo schetst Taras Ploshchansky, directeur juridische zaken, de nieuwe ontwikkelingen in het space- en experiencecenter dat op 8 april officieel wordt geopend.

De eerste opdracht voor een haalbaarheidstudie voor een astronautentrainingscentrum in Lelystad heeft Istaspace al binnen. Maar ook het vervoer van vracht is nabij. Director-general Heister: ,,Onze slogan wordt: Uw pakket komt eerder aan dat u deze hebt verstuurd.

,,Straks vlieg je in nog geen twee uur van de ene naar de andere kant van de aarde. De tijd van conventionele raketten is voorbij. Bij zo’n lancering wordt net zoveel energie verbruikt als in New York met omliggende streken in een lang weekeinde. Dat is maatschappelijk gezien niet meer acceptabel. Een ruimtevaartschip verbruikt net zoveel energie als een vliegtuig gedurende de vlucht van New York naar Londen.’’

(Istaspace is een van de 235 genomineerde ondernemingen voor de MKB Innovatie Top 100, die op donderdag 26 mei in Utrecht bekend wordt gemaakt).

In onderstaand filmpje licht Ronald Heister zijn organisatie nog nader toe.