Minister van Kringloopeconomie en de kunst van verleiden

Geen verspilling meer van middelen, maar een economie gebaseerd op totale hergebruik. Dat is de ultieme ambitie van Prof dr Louise Vet. In haar topinstituut voor ecologie in Wageningen voegt ze daad bij haar woord. Zelfs de ontlasting wordt hergebruik onder het motto Poep is goud waard.

Als minister van Kringloopeconomie in het Kabinet van Vernieuwing heeft Prof dr Louise Vet mij om verschillende redenen ook bekeerd. Zij richt haar pijlen niet op de groep van nog geen 3 procent van kruisridders die leven volgens de groene principes van bijvoorbeeld het consumeren van uitsluitend biologisch voedsel en het strikt scheiden van afval. Nee, Louise Vet wil vooral de traditionele BMW-rijder en de rechtse stemmer verleiden meer en beter na te denken over de wereld na morgen.

Louise Vet, die maandagavond 4 april (19.30-20.30 u) een inspiratiecollege verzorgt, bekritiseert daarom niet het verspillen van middelen, maar stimuleert een economie die is gebaseerd op totaal hergebruik. Verleiden in plaats van verketteren dus. Afhankelijk van het aantal kijkers besluiten we of de maandagavond de nieuwe vaste collegeavond wordt of dat we terugkeren naar de vrijdagmiddag. Een onderzoek leerde dat beide dagdelen de voorkeur genieten bij innovatieve ondernemers.

Op haar topinstituut voor ecologie (NIOO) in Wageningen voegt ze daad bij haar woord, want haar werkterrein is een groot innovatie proeftuin. Onder het motto “poep is goud waard” wordt zelfs de ontlasting hergebruikt als nieuwe energiebron. Want met name fosfor dat wordt herwonnen is cruciaal in de strijd om de mondiale voedselschaarste verder te voorkomen. Fosfor dreigt in een volgende generatie er niet meer te zijn.

Maar ook de betonnen vloeren die voor verkoeling maar ook voor warmte zorgen in het laboratorium van het Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek (NIOO), vind ik heel bijzonder.

Ik kijk daarom uit naar haar college en hoop dat menig ander ook geïnspireerd raakt door haar. Wellicht tot maandagavond 4 april!