Narcis als medicijn

Ik ben opgegroeid in Bollenstreek tussen de tulpen en narcissen. Bollen pellen en later hyacinten snijden waren mijn vaste vakantiebaantjes in de zomer. Sinds kort heb ik een compleet andere kijk gekregen op het bloemenspectrum dat altijd in de lente ontluikt tussen Hillegom en Sassenheim; met dank aan Jaap Leenen, een vooraanstaande kweker en veredelaar. Samen met zijn zonen Jaco (30) en Dirk (26) werkt hij aan een nieuw hoofdstuk in het canon over de bloemen.

Fascinerend vind ik vooral dat een traditionele kweker door zijn unieke praktijkkennis, maar ook door te luisteren en samen te werken met “mensen die letters eten” (gestudeerden) tot nieuwe inzichten komt. Dat is de kennisvalorisatie en innovatie avant a lettre dus!

De familie Leenen heeft eerder al naam gemaakt door bloemen te kweken op schelpen en dat legt het bedrijf WF Leenen geen windeieren. Hierbij is ook gebruik gemaakt van het netwerk van Syntens. WF Leenen is inmiddels ook medeoprichter en aandeelhouder van Holland Diversity. Samen met de universiteit van Leiden en de Kring Bedrijven Bollenstreek ‘wordt met steun van de provincie Zuid-Holland onderzoek gedaan naar hergebruik van reststoffen. Volgens grove schattingen wordt een miljard aan energie verspild bij afvalverwerking van producten uit het Westland en de Bollenstreek.

Daarbij zijn unieke kansen in kaart gebracht waar Jaap Leenen & zonen al op inspelen. De vele nieuwe soorten bloemen die zij kweken bevatten –naar nu blijkt- ook unieke stoffen. De eerste opdracht om specifieke stoffen te leveren aan een Amerikaanse farmaceut is al binnen.

,,In de tijden dat de prijs van bloemen wel eens onder druk kan komen te staan, is het een prettig vooruitzicht dat ik voor een bepaald ras meer geld kan verdienen met de reststoffen dan met de bloem of bol’, aldus Jaap Leenen. Zo werkt hij al mee aan een medicijn die remmend kan werken bij Alzheimer.

In onderstaand filmpje kijkt Jaap Leenen alvast naar een nieuwe horizon voor de bloemensector.