Waarom verschilt kwaliteit behandeling borstkanker zo erg?

Soms wordt mijn enthousiasme geremd door twitter dat je beperkt tot 140 tekens per bericht. Ik tik dan te snel en slordig zodat de tweets onbegrijpelijk worden en ik kan mij dan ook minder concentreren op wat ik zie, hoor en voel.

Conventie van Achlum
Deze week heb ik daarom zelf relatief weinig getwitterd. De presentatie van de MKB Innovatie Top 100 zorgde gelukkig alleen al voor een explosie aan berichten via twitterfountain met #innotop. Op zaterdag 28 mei heb ik mij voor de komende maanden opgeladen tijdens de Conventie van Achlum. In dit Friese dorpje waar het verzekeringsconcern Achmea 200 jaar geleden het levenslicht zag, werd gepraat over sociale solidariteit, maar ook over levensbedreigende ziektes waar helaas velen ook mee worden geconfronteerd.

Vanuit mijn netwerk, met name het Kabinet van Vernieuwing, mocht ik aan de basis staan van acht programma-onderdelen, op het gebied van duurzaamheid en zorg. Thema’s als ‘Hoe krijgt de patiënt weer de regie over zijn eigen zorg?’, de toekomst van het medicijn over 50 jaar en een verhaal over hoe een directeur van een snoepfabriek lid wordt van de Raad van bestuur van het ziekenhuis van de toekomst zorgden voor veel nieuwe verbindingen en inspiratie.

En als uitsmijter was ik tot het bot verregend om het optreden van Bill Clinton te mogen meemaken. Ik heb er geen seconde spijt van gekregen, want het charisma van deze ex-president en zijn overtuiging hoe de wereld er wat beter uit kan komen te zien, raakte mij zeer. Er is dus nog hoop in ons land waar ik soms het gevoel krijg dat de woorden nuance en respect zijn geschrapt in het woordenboek.

Hoe blijft de zorg betaalbaar?
De dag heb ik als een snoeptuin aan inspiratie en het opdoen van nieuwe kennis ervaren. Daarom wil ik mij beperken tot een item: Hoe blijft de zorg betaalbaar?

Professor dr. Ir. Peter van der Spek (ErasmusMC), tevens minister van gezond leven (v/h gezond dood gaan) in het Kabinet van Vernieuwing, schonk klare wijn.

Waarom is de kwaliteit van diesel in elk benzinestation gelijk, maar heeft een patiënt met borstkanker in drie verschillende ziekenhuizen in ons land de kans van 25, 50 of 70 procent op een succesvolle behandeling? Dat heeft te maken met de effecten van het medicijn, en met name de diagnostiek aldus Van der Spek.

In tal van huiskamers, werkplaatsen en stallen in Achlum konden de 2000 gasten kiezen voor een dialoog of presentatie van een expert of opiniemaker. Van der Spek legt in een van die huiskamers uit dat maar een fractie van de zorg aan diagnostiek wordt uitgegeven, maar dat juist op dat terrein miljarden kan worden bespaard als de diagnostiek anders wordt uitgevoerd.

Genoom op meer dan 100 km papier
Hij is inmiddels in staat elk menselijk genoom te laten analyseren. Dat is geen sinecure, want de hoeveel data past nog niet op 100 kilometer papier…. Maar als ziekenhuizen bereid zijn deze techniek collectief te omarmen dan kan hij binnen enkele seconden de bijzondere kenmerken van foutweefsel 24/7 in kaart te brengen. En dat betekent dat de behandelend specialist dan ook direct weet welk medicijn wel of niet werkt bij een patiënt. Vanaf dat moment levert de farmaceutische industrie niet meer dure generieke middelen voor iedereen, maar maatwerk per patiënt. Dat zorgt voor minder bijwerken, veel grotere kans op succesvolle behandelingen en enorme besparingen.

Doorbraak in Achlum
Als het aan Van der Spek ligt dan wordt deze innovatie ook in Europa geïntroduceerd vanuit ErasmusMC. In het Friese dorpje met amper 600 inwoners werd dus de basis gelegd voor een nieuwe doorbraak tijdens de Conventie van Achlum. Ik heb er zelfs spontaan een persberichtje van gemaakt onder het motto Spread this word:)