Maurits Groen zorgt voor schitterend licht

Ik kom vaak mensen tegen met wie ik gevoelsmatig zo’n klik heb, dat ik het leuk vind met deze mensen samen te werken. En nog leuker is het om dan te merken dat op basis van wederzijds vertrouwen ook spontaan nieuwe allianties ontstaan. Maurits Groen is zo’n intrigerend en bijzonder persoon, die ik enkele jaren geleden heb mogen ontmoeten.

We delen inmiddels onze passie voor duurzaamheid als lid van de stuurgroep Duurzame Dinsdag. En als we elkaar zien of spreken ontstaan direct nieuwe ideeën die we met elkaar willen delen. Evenals het verknopen van ons netwerk. Eerder dit jaar mocht ik de lancering van een nieuw idee van hem bijwonen in Perscentrum Nieuwspoort: WakaWaka, dat schitterend licht betekent!

Ik zie WakaWaka als een fascinerende innovatie die de wereld, die verstoken is van elektriciteit verder kan helpen. Bijna een op de vijf mensen leeft zonder aansluiting op het elektriciteitsnet. WakaWaka is een solar LED lamp, gebaseerd op een Nederlandse uitvinding, die met zonlicht wordt opgeladen en mensen 16 uur licht geeft. Maar het apparaatje kan ook worden gebruikt om een mobieltje op te laden of voor het luisteren naar een radio.

De WakaWaka Foundation waar Maurits Groen zich met hart en ziel voor inzet, streeft er naar deze vinding massaal uit te zetten in een continent als Afrika. De meeste moeten zich daar nu behelpen met olielampen op basis van kerosine dat stinkt, erg giftig is en vaak voor ernstige brandwonden zorgt.

Met de WakaWaka verlichting kunnen kinderen veilig en goedkoper lezen en huiswerk maken in de avonduren. Overdag komt het daar vaak niet van vanwege de warmte. Maar ze kunnen ook veiliger over straat lopen. Daarnaast verjaagt licht boze geesten, een fenomeen die wij niet kennen, maar hele volksstammen in Afrika in de greep houdt.

De WakaWaka lamp is niet groter dan een pakje sigaretten en past al op de hals van een fles Coca-Coca (light) en is in staat een hele hut te verlichten. Deze zomer rolt de lamp van de productielijnen voor een bedrag lager dan 10 euro.

Inmiddels heeft ook de ‘westerse’ wereld interesse, want het product is duurzaam maar biedt ook gemak aan bijvoorbeeld kampeerders. Een schitterende innovatie dus. Ik draag WakaWaka alvast voor de MKB Innovatie Top 100 van volgend jaar voor!

Bijgaand een enthousiasmerende toelichting van Maurits Groen over zijn duurzame verlichting.