Waarom ik mijn hart heb verpand aan Tuvalu

IMG_5557Voor een periode van drie maanden heb ik als onbezoldig media adviseur mijn hart verpand aan Tuvalu. Tuvalu is een onafhankelijke staat en bestaat uit tientallen voornamelijk onbewoonde eilanden in de stille oceaan die van de aardbodem dreigen te verdwijnen als gevolg van de stijgende zeespiegel.

Verspreid over acht eilanden wonen daar 11.000 inwoners, die leven in armoede met veel kindersterfte en nauwelijks verse groente en fruit omdat er nauwelijks gewassen groeien door de verzilting. Zie ook het programma Klimaatjagers van de VPRO (na 35 min). Het grootste eiland is niet breder dan 400 meter en op de meeste plekken maar 40 meter smal.eiland klein

Zee, vis, kerk, muziek en voetbal zijn de pijlers van verbondenheid. Verstoken van de buitenwereld (een keer per week landt er een vliegtuig uit het nabij gelegen Fiji, kosten ruim 600 euro pp) leeft het eiland voornamelijk van de opbrengst van het internetdomein @tv en vroeger van de opbrengst van mooie postzegels.

Onder bezielende, maar chaotische leiding van Paul Driessen probeert de Stichting Dutch Support Tuvalu het voetbal op een hoger niveau te brengen, in de hoop ooit lid te worden van de wereldvoetbalbond Fifa. In dat geval stroomt er jaarlijks een mooi bedrag naar de kas van de bond om bijvoorbeeld een eigen veld aan te leggen. Nu trainen de acht teams, die elk een eiland vertegenwoordigen, voornamelijk op een deel van de landingsbaan van het vliegveld of op strand.

IMG_7265Foppe de Haan heeft het voetballand enkele jaren geleden op de kaart gezet door er voetbal missionariswerk te verrichten. Sinds september verblijft het team onder leiding van mijn vriend Leen Looijen voor een trainingsstage in Nederland. Leen heeft mij gevraagd hem en de stichting te helpen.

Deze periode heb ik gemerkt dat creativiteit zich het beste ontwikkelt in tijden van schaarste en armoede. Want ik ben trots en verguld dat we in korte tijd relatief veel bereikt hebben, met de week van 12-19 oktober als hoogtepunt.

Schoner water
Ik stelde mij als doel vooral veel publicitaire aandacht te verkrijgen voor de situatie op Tuvalu en de ambities van de voetballers, maar ook door duurzame relaties op te bouwen met maatschappelijke partners.
De stichting wereld waternet is bereid haar expertise in te zetten om meer en beter schoner water te realiseren. Enkele jaren was er zoveel schaarste dat er water moest worden ingevlogen vanuit Nieuw-Zeeland. De gezinnen leefden toen van een emmer water per dsg om te eten, wassen en drinken…

Overal waar het team speelt, leidt dit tot veel aandacht in de lokale en regionale media. Wekelijks verzorgt Leen Looijen als bondscoach een blog over Tuvalu in het grootste voetbal maandblad van Nederland (Elf Voetbal). En Humberto Tan besteedde er aandacht aan in zijn BNR programma Sportzaken.

Donderdag 17 september hebben we zelfs uitgeroepen tot de pers- en promotiedag voor en over Tuvalu. In amper enkele weken heb ik met enthousiaste steun van een groep ambtenaren het college van B en W kunnen overtuigen tot het smeden van een vriendschapsband met Tuvalu. Want zee, vis, kerk en voetbal zijn ook op dit eiland aan de boorden van het IJsselmeer kernbegrippen.

Met steun van de Urker samenleving kan Tuvalu een week in de Noordoostpolder verblijven. En uiteraard wordt er dan ook gevoetbald en gezongen bij SV Urk.

Op donderdag 17 oktober krijgt de selectie van Leen Looijen en André van der Leij bezoek van voetbalambassadeur Foppe de Haan. Hij treedt die ochtend als assistent veilingmeester. Op de veiling van Urk wordt dan een kist vis geveild. Met de opbrengst wil de stichting een nieuwe (jeugd)trainer uitsturen naar Tuvalu om de voetballers (m /v!) verder te scholen.

heerenveenDaarna volgt een fotoshoot op een historische botter in de haven met een lunch op de Urkerwerf. En om 14.30 uur volgt een talkshow over Tuvalu op het gemeentehuis.

’s Avonds spelen 101 Fjes voor de ogen van de camera van het Jeugdjournaal tegen een team van Tuvalu, gevolgd door muziek en dans en een echte oefeninterland (met volksliederen) tegen het legendarische team van SV Urk dat in 2000 streed om het zaterdag kampioenschap van Nederland.
Ik kijk er naar uit en hoop dat er een Urk een blijvende footprint met de slogan #UrklikesTuvalu wordt achtergelaten!

Ter voorbereiding heb ik twee interviews gemaakt, met Paul Driessen over het land en zijn initiatief:

Ook het interview met vriend Leen Looijen over zijn rol als cultuurcoach vind ik bijzonder: