Symbiose creatie en maakindustrie zorgt voor meerwaarde

stacks_image_2Een MKB bedrijf dat samenwerkt met een designer is nog geen vanzelfsprekendheid. Ik kan mij echter goed herinneren hoe enkele jaren geleden GBO Design tijdens een Design Pressure Cooker van Syntens het muntje liet vallen bij een traditioneel staalbedrijf.

Het design dat de onderneming van mede-directeur Jeroen ten Berg in een dag “onder hoge druk” verzorgde, was uiteindelijk cruciaal voor het nieuwe product, een hydraulische stijgbeugel voor paarden. Vanaf dat moment zag ik ook direct het belang om meer mensen vanuit de creatieve industrie te betrekken bij de maakindustrie. Zij bekijken het product niet alleen functioneel, maar ook vanuit produceerbaarheid en aantrekkelijkheid. Dat levert meer omzet op, maar bespaart ook (ontwikkelings)kosten.

Showroom
De showroom van GBO Design in Helmond puilt inmiddels uit van producten van bekende tot minder bekende merknamen waarvoor Jeroen en zijn 22 collega’s dagelijks werken. In vier van de vijf bureauladen liggen wereldwijd de correctieroller van Pritt. GBO was betrokken bij het design en engineering van het rolsysteem van het lint.

Ik vind het daarom heel bijzonder dat dit toonaangevende bureau, met vestigingen in Antwerpen en Honkong, een gelimiteerd aantal deelnemers aan de MKB Innovatie Top 100 nieuwe inzichten en advies wil geven over productdesign. GBO Design is zo overtuigd van de meerwaarde dat het bedrijf in toenemende mate participeert in vernieuwingen. De StashHead, een hippe koptelefoonhouder, is daar een recent voorbeeld van. Het product ligt inmiddels in de schappen bij de Mediamarkt.
,,Herkenbaarheid in stijl, vorm, kleur, naam en logo zorgt niet alleen voor uitstraling maar vooral voor meerwaarde’’, aldus Jeroen op ten Berg. ,,Waarom koopt een Chinees geen automerk uit eigen land, maar legt hij wel een vermogen neer voor een Mercedes-Benz of BMW? Vanwege de deugdelijke uitstraling.

3d printer
,,En met de komst van de 3d printer kunnen tegenwoordig veel makkelijker en sneller prototypes worden gemaakt. Het proces van analyseren, creëren, realiseren en implementeren kan daarbij flink worden verkort. Ik durf de uitdaging dat we voor elk type MKB bedrijf dat produceert wat kunnen betekenen. Of het nu een high tech bedrijf dat wortelkanaalbehandelingen mogelijk maakt. Of een machine die de wortels van groente op een bepaalde lengte snijdt’’, aldus Ten Berg, die vrijdag 10 januari zijn expertise in zijn brainstormroom en zijn 3d printer ter beschikking stelt aan de ondernemers die dit jaar in de MKB Innovatie Top 100 stonden.

In de video licht Jeroen ten Berg zijn rol als designer en engineerer toe bij een aantal recente ontwerpen.

(https://www.youtube.com/watch?v=BLKcNv_YbyA)