Innoveren met 50PLUS-Europa

20140319_165721Afgelopen maanden heb ik mij als vrijwilliger ingezet voor de campagne van 50PLUS voor de Europese verkiezingen. In mijn blog www.50plus-europa.nl doe ik daar uitgebreid verslag van.

Graag gebruik ik mijn blog ook om duidelijk te maken dat Europa cruciaal is voor innoverende ondernemers. En waarom een stem op 50PLUS morgen er toe doet!

Ik heb mij aan 50PLUS verbonden om de twee vrienden die zich aan deze partij hebben verbonden: ondernemers die lef tonen en oog hebben voor duurzaamheid en innovatie.

Toine Manders: meest ervaren politicus in parlement
Lijsttrekker Toine Manders is de meest ervaren politicus in het Europees parlement uit ons land en eerder door de internationale pers uitgeroepen tot de meest invloedrijke Nederlandse politicus voor de interne markt.
De VVD wilde dat hij niet nog een termijn in Brussel zou zitten. Een vorm van leeftijdsdiscriminatie, maar Toine had soms ook afwijkende partijstandpunten, zoals een Europese richtlijn voor het sneller betalen van MKB ondernemers. De VVD voelde daar niet zo veel voor. Toine heeft zich ook sterk gemaakt voor de strijd tegen voedselverspilling. Hij is daarnaast ondernemer en ontwikkelde tal van nieuwe producten, zoals tandpasta in tabletvorm (voor gehandicapten), de golfclub the Hammer en het concept voor de treintaxi.

Ruud Koornstra: Niet groeien maar vernieuwen
DSC_0021
Ruud Koornstra is lijstduwer (nummer 15), maar kan met voorkeursstemmen ook het parlement halen wanneer 50PLUS twee zetels haalt. Ruud, die overigens nog lang geen 50 is!, is al jaren mijn held. Hij kan anderen inspireren, maar ook duurzame innovaties succesvol implementeren. Ledverlichting is bijna een standaard geworden en inmiddels rijden tienduizenden landgenoten in een elektrische auto. Ruud stond hier aan de basis van. Zijn credo is: we moeten niet groeien, maar vernieuwen.

Ons land heeft recht op 26 volksvertegenwoordigers in het Europees parlement. De meeste politici zijn hoofdzakelijk beleidsmakers, die nog nooit in het bedrijfsleven hebben gewerkt. Ik denk dat het een gezonde afspiegeling van de samenleving is wanneer er meer ondernemers in het parlement komen.

Europa is onmisbaar
Europa is ook onmisbaar geworden voor ons. Onze inflatie is sinds de invoering van de euro nog nooit zo laag geweest. Onze economie draait vooral om export en dat is door de EU alleen maar makkelijker geworden. Ook zijn vele tijdverslindende en kostbare procedures voor im- en export overbodig geworden door het wegvallen van de grenzen.

Daarnaast hebben we Europa nodig als regelgever op het gebied van milieu. De Maas staat aan de basis van drinkwater voor zes miljoen landgenoten. Zonder Europese richtlijnen kunnen we niet garanderen dat dit zo blijft.

Nieuwe wetgeving biedt ook kansen voor nieuwe producten en diensten. Het is daarom belangrijk dat niet alleen de lobbyisten van de multinationals een vinger in de pap hebben in Brussel, maar ook de ondernemers uit het MKB. Zij zijn de grootste werkverschaffers. In rap tempo gaat dat toenemen, omdat grote ondernemingen nauwelijks in staat zijn zich aan te passen aan de snel veranderde wensen en behoeften van de samenleving.

Matchmaker voor het MKB
Als 50PLUS genoeg stemmen krijgt, dan word ik namens de partij op part time basis matchmaker voor het Nederlandse MKB. Met als doel deze doelgroep tijdig en beter te informeren over nieuwe richtlijnen, maar ook dat zij ‘input’ kan geven voor mogelijke amendementen. De stem van de MKB ondernemer voor Europa doet er dus toe ☺!