Innovatielab: leren en ondernemen op Campus Den Haag

Aquaponics-System

aquaponics-home-kit-2

Als je nieuwsgierig bent naar nieuwe kennis dan krijgt de wereld onbegrensde mogelijkheden. Met dank aan dr. Ulrich Mans, verantwoorde-lijk voor research futures aan het Centre for Innovation van Campus The Hague, heb ik dat weer mogen ervaren.

Aanleiding was een gesprek over een netwerktool (www.lynksoft.com) die voor de media is ontwikkeld maar volgens mij ook kan worden gebruikt voor business generation. Ik hoop daar in een later blog meer over te melden.

Op de campus lopen vele internationale studenten rond die zich bekwamen in bestuurskunde, internationale betrekkingen en veiligheid (cybercrime, terrorisme). Een actueel thema dus. Maar achter de schermen innoveert deze universiteit zich op een bijzondere manier. En daar gaat dit blog dus over.

Ik denk bij universiteiten nog aan overvolle collegezalen met honderden studenten.
Die tijd lijkt voorbij. In Den Haag werkt Ulrich Mans met maar zeven collega’s en 20 freelancers, aangevuld met een professionele filmer. Door samenwerking met de prestigieuze Amerikaanse universiteit Stanford (www.coursera.org) kan de beste en meest actuele kennis van overal ter wereld worden aangeboden en verkregen.

7 docenten voor 36.000 studenten
Onlangs volgden 36.000 studenten uit 186 landen de cursus Changing Global Order gedurende zes weken. Deze opleiding geeft je inzicht in de veranderende wereldmacht. De studiebelasting is 6 tot 8 uur per week.

UnknownUlrich Mans: ,,In de oude tijd gingen mensen uit alle delen van de wereld naar Stanford voor een minor. Daar waren hoge kosten mee gemoeid en procedures voor visa etc. Nu kun je cursussen van top universiteiten geheel gratis (of voor een certifiaat van 49 dollar) volgen vanachter je pc, waar dan ook ter wereld. Inclusief gastcolleges en feedback. En daarmee kun je life long learners (‘eeuwig student’) blijven. Kennis moet immers permanent worden bijgespijkerd.’’

Netwerkmaatschappij
Op de Campus moet het online learning lab ook de voedingsbodem zijn voor nieuwe business. Mans is permanent op zoek naar nieuwe kennis, verbindingen en onderzoek die de samenleving verder helpt. ,,We leven in een netwerkmaatschappij. Dat biedt veel kansen. We brengen theorie en praktijk bij elkaar en faciliteren nieuwe ideeen op de snijvlakken tussen beleid, technologie en samenleving. Kennis komt niet alleen Ook ondersteunen we crowdfunding voor het realiseren van de nieuwe concepten.’’

In het zogenoemde living lab van de campus in de Haagse binnenstad raakte ik onder de indruk hoe praktijkgericht onderzoek in een academische omgeving wordt toegepast. Academici zouden daar te https://www.youtube.com/watch?v=m-ELv06cwGoweinig oog voor hebben en alleen interesse hebben in fundamenteel onderzoek maar dat is in Den Haag geenszins het geval.

Future Friday
Elke vrijdag (“Future Friday”) krijgen studenten en ondernemers op campus aan de Schouwburgstraat 2 de mogelijkheid gebruik te maken van de beschikbare faciliteiten zoals 3d printers. Voertaal is wel Engels, want de campus wordt gedomineerd door getalenteerde internationale studenten.

Ik heb daar ook kennis gemaakt met Markof van Ketelhodt. Hij is Zuidafrikaan van oorsprong, maar vooral kosmopoliet. Evenals Ulrich Mans, die in Duitsland het levenslicht heeft gezien. Markof ontwikkelt met Iforesee groente en fruit op basis van Aquaponics technologie.

Aquaponics, duurzame voedselketen
Aquaponics is een duurzame voedselketen waarbij afval van een vis wordt omgezet in voeding voor fruit en groente. In het Westland is al een kas waar paprika’s en tilapia in een gesloten system onder een dak worden gekweekt.

In onderstaand filmpje licht Markof toe hoe hij met een simpel doe-het-zelfpakket een muntplant laat bloeien op basis van de poep van goudvissen. Zijn collega’s drinken inmiddels munt thee uit eigen viskom.